Bedrijfsovername Financieren

Bedrijfsovername Financieren

Een bedrijfsovername financieren kan een ingewikkelde zaak zijn. Er moet veel geregeld en gefinancierd worden en waar moet je als nieuwe eigenaar eigenlijk allemaal rekening mee houden?

En kan ik als starter een bedrijf overnemen?

In dit artikel vertellen we je het allemaal. Of je nu een familiebedrijf overneemt, het bedrijf koopt waar je al werkt of een heel nieuw en vreemd bedrijf overneemt, wij helpen je wegwijs worden én zorgen dat jij de beste manier van financiering van deze overname weet.  

Een bedrijf overkopen

Bij een bedrijfsovername wordt een bedrijf, of een deel van het bedrijf, gekocht door een ander bedrijf. Het betekent dat de werknemers meegaan naar de nieuwe werkgever en er kunnen wat dingen veranderen op de werkvloer. Wat wel belangrijk is, je arbeidsovereenkomst of je contract blijft wel hetzelfde als bij je oude werkgever.

Er bestaan namelijk verschillende mogelijkheden voor financiering bij de overname van een bedrijf. We bespreken de drie meest voorkomende manier van het overkopen van een bedrijf. Ook het bepalen van de juiste vorm van een bedrijfsovername financieren is belangrijk.

1. Management Buy In

Hierbij koop je een bedrijf, of een deel van het bedrijf, waarbij je nog niet eerder betrokken bij bent geweest. Dit kun je bijvoorbeeld doen omdat je al managementervaring hebt en je kansen ziet in het bedrijf waar jij iets aan kunt bijdragen. Of misschien wil je als nieuwe werkgever juist iets behouden in het bedrijf waarvan jij denkt dat dat van grote waarde is. Ook kan het uit noodzakelijke redenen zijn, omdat er bijvoorbeeld geen nieuwe opvolger is in een familiebedrijf en er een nieuwe leider nodig is.

2. Management Buy Out

Bedrijfsovername financieren door werknemer die het bedrijf overneemt

Wanneer je al als werknemer of manager werkt bij een bepaald bedrijf en besluit deze over te nemen, heet dat Management Buy Out. Veel bedrijven vinden dit een fijne oplossing, omdat je als verkoper weet dat de nieuwe werkgever de gewoontes en de cultuur van het bedrijf kent.

Daarnaast is er een bepaald vertrouwen in de werknemer die nu de touwtjes in handen zal hebben, hij of zij heeft immers vaak jarenlang gezien wat er in het bedrijf speelde.

Wanneer je al als werknemer of manager werkt bij een bepaald bedrijf en besluit deze over te nemen, heet dat Management Buy Out. Veel bedrijven vinden dit een fijne oplossing, omdat je als verkoper weet dat de nieuwe werkgever de gewoontes en de cultuur van het bedrijf kent.

Daarnaast is er een bepaald vertrouwen in de werknemer die nu de touwtjes in handen zal hebben, hij of zij heeft immers vaak jarenlang gezien wat er in het bedrijf speelde.

3. Bedrijfsovername van familiebedrijf

Een familiebedrijf overnemen is een unieke ervaring omdat je op deze manier familie en werk combineert. Dat is ook de reden dat de overname vaak zo goed verloopt, maar ook de reden dat het in sommige gevallen helemaal mis kan gaan, op zowel zakelijk als privégebied.

Bij een overname van een familiebedrijf is het belangrijk dit geleidelijk en op een langzaam tempo te laten verlopen. Vanaf het begin van de overname is eerlijkheid de beste manier om hier zo soepel mogelijk mee om te gaan. Er zullen afspraken moeten worden gemaakt en er moet ruimte komen voor de nieuwe eigenaar om langzaam de regie in het bedrijf over te nemen.

Stappen om Overnames te financieren met een Zakelijke Lening

Bepaal de waarde van het doelbedrijf

Het bepalen van de waarde van een bedrijf is net als het bepalen van de prijs van een tweedehandsauto. Je kijkt niet alleen naar de glanzende verf of de leuke radio, je kijkt onder de motorkap en je controleert de staat van de banden. En net als bij het kopen van een auto, wil je de beste waarde voor je geld.

Begrijp het bedrijf

Het eerste wat je moet doen is het bedrijf echt begrijpen. Je kunt niet zomaar de waarde van een bedrijf bepalen zonder te weten hoe het werkt, nietwaar? Dit betekent dat je moet kijken naar zaken als de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt, de markt waarin het zich bevindt, de concurrentie, en de groeivooruitzichten.

Analyseer de financiële gezondheid

Net als bij het controleren van de vitale functies van een patiënt, is het belangrijk om de financiële gezondheid van een bedrijf te analyseren. Dit betekent dat je moet kijken naar de financiële overzichten van het bedrijf, zoals de balans, de winst- en verliesrekening en de kasstroomoverzichten. Deze documenten kunnen je veel vertellen over de financiële gezondheid en stabiliteit van het bedrijf.

Gebruik waarderingsmethoden

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om de waarde van een bedrijf te bepalen, net zoals er verschillende manieren zijn om een cake te bakken. Enkele van de meest voorkomende waarderingsmethoden zijn de marktwaarderingsmethode, de inkomenswaarderingsmethode en de asset-waarderingsmethode. Elk van deze methoden heeft zijn voor- en nadelen, dus het is vaak het beste om een combinatie van methoden te gebruiken om een zo nauwkeurig mogelijke schatting te krijgen.

Schakel deskundige hulp in

Als dit allemaal een beetje te ingewikkeld klinkt, wees dan niet bang om deskundige hulp in te schakelen. Een bedrijfswaarderingsexpert kan je helpen bij het analyseren van de financiële gezondheid van het bedrijf, het toepassen van waarderingsmethoden, en het vaststellen van een eerlijke en accurate waarde van het bedrijf. Dit is als het hebben van een ervaren gids wanneer je een berg beklimt – ze kunnen je helpen om eventuele valkuilen te vermijden en je naar de top te leiden!

Het bepalen van de waarde van een bedrijf kan een complex proces zijn, maar het is een essentiële stap bij het financieren van overnames met een zakelijke lening. Door een duidelijk beeld te hebben van de waarde van het bedrijf, kun je ervoor zorgen dat je een geïnformeerde en verantwoorde beslissing neemt. En dat is precies wat je wilt, toch?

Bedrijfsovername financieren: hoe doe je dat?

Het overkopen van een bedrijf doe je vaak niet vanuit je eigen broekzak. Er moeten financiële middelen aan de pas komen en je hebt als koper verschillende mogelijkheden om dit te doen. Omdat elk bedrijf anders is, past er ook bij elk bedrijf weer een andere financiering. Dus denk hier goed over na en overleg eventueel met een expert op dit gebied.

Bedrijfsovername financieren met bancaire lening

De meeste nieuwe werkgevers kopen een bedrijf over door middel van een bancaire lening. De kredietverstrekker van jouw keuze kijkt naar je nieuwe bedrijf, maar ook naar jouw ervaring als ondernemer en de ontwikkelingen in de markt en beslist of jij in aanmerking komt voor een lening.

Zorg er dus voor dat je van tevoren een goed onderbouwd plan hebt waardoor de bank toekomst ziet in het bedrijf.

Let er wel op, vaak financiert de bank maximaal 50% van de bedrijfsovername. Hiermee kom je dus al een heel eind, maar vaak nog niet ver genoeg. Je zal dus ook andere opties moeten overwegen.

Kies de juiste financieringsbron

Het kiezen van de juiste financieringsbron is als het kiezen van de perfecte outfit voor een feestje. Het moet passen bij de gelegenheid, comfortabel zijn, en je er op je best laten uitzien. Maar hoe kies je de perfecte financieringsbron voor je overname? Laten we dat samen ontdekken!

Weet wat je opties zijn

Het is altijd handig om te weten wat je opties zijn, toch? Als het om financieringsbronnen gaat, zijn er veel om uit te kiezen, net zoals er veel verschillende soorten outfits zijn. Enkele veelvoorkomende financieringsbronnen zijn bankleningen, particuliere investeerders, crowdfunding, venture capital en zakelijke leningen.

Bankleningen

Bankleningen zijn als je vertrouwde blauwe jeans – betrouwbaar, veelzijdig en gemakkelijk verkrijgbaar. Maar net als met elke outfit, moet je ervoor zorgen dat het past. Bankleningen vereisen vaak een goede kredietgeschiedenis en zekerheden, en het kan tijd kosten om goedkeuring te krijgen.

Particuliere investeerders

Particuliere investeerders zijn als die chique jurk die je alleen draagt bij speciale gelegenheden. Ze kunnen grote bedragen financieren, maar ze vereisen vaak een aandeel in je bedrijf. Dus, net zoals je die jurk misschien niet draagt voor een casual barbecue, zou je een particuliere investeerder niet moeten benaderen tenzij je bereid bent een deel van je bedrijf op te geven.

Crowdfunding

Crowdfunding is als een trendy nieuwe outfit die iedereen draagt. Het is modern, spannend en kan veel geld opleveren. Maar net als met elke trend, moet je ervoor zorgen dat het past bij je stijl. Crowdfunding kan een geweldige optie zijn voor bepaalde soorten bedrijven, maar het is misschien niet geschikt voor iedereen.

Venture capital

Venture capital is als een maatpak – het is stijlvol, professioneel en kan je er echt goed uit laten zien. Maar net als een maatpak, vereist het een flinke investering. Venture capitalists zijn op zoek naar bedrijven met een hoog groeipotentieel, en ze verwachten een hoog rendement op hun investering.

Zakelijke leningen

Zakelijke leningen zijn als je favoriete comfortabele sweater – ze zijn betrouwbaar, comfortabel en gemakkelijk te gebruiken. Ze zijn specifiek ontworpen voor zakelijke behoeften en kunnen een goede optie zijn voor het financieren van overnames.

Doe je onderzoek

Net zoals je niet zomaar een outfit zou kopen zonder hem eerst te passen, moet je ook je onderzoek doen voordat je een financieringsbron kiest. Leer over de voor- en nadelen van elke optie, praat met een financieel adviseur en maak een weloverwogen keuze.

Het kiezen van de juiste financieringsbron is een belangrijke stap bij het financieren van overnames met een zakelijke lening. En net als bij het kiezen van de perfecte outfit, kan het een beetje tijd en moeite kosten om de juiste keuze te maken. Maar als je eenmaal de juiste financieringsbron hebt gevonden, is dat net als het vinden van dat perfecte kledingstuk dat je er op je best uit laat zien. En dat is het harde werk zeker waard, toch?

Bedenk tenslotte dat het ook niet erg is om je keuzes opnieuw te evalueren. Zoals je je kledingstijl misschien verandert naargelang de seizoenen of trends, zo kan ook je keuze van financieringsbron veranderen naargelang de behoeften en omstandigheden van je bedrijf. Blijf flexibel en blijf aandacht schenken aan wat het beste is voor jou en je bedrijf. En vergeet niet: jij bent de baas, net als in je eigen kledingkast!

Subsidie voor een bedrijfsovername

Wanneer banken je bedrijfsovername niet willen steunen vanwege een relatief groot risico, is het misschien wel mogelijk om een subsidie te krijgen van de overheid. Via de borgstelling MKB kredieten kan de overheid borg staan voor de lening als de bank het risico niet aandurven. Dit gaat via Borgstelling MKB Kredieten waar dus de overheid borg kan staan voor jouw lening.

Er zijn nog meer mogelijkheden, zo heb je ook de GO, de Garantie Ondernemingsfinanciering. Deze regeling zorgt ervoor dat de overheid 50% van jouw financiering kan garanderen. Niet iedereen komt voor deze verschillende subsidies in aanmerking, dus zorg er altijd voor dat je je goed van tevoren inleest én dat je niet afhankelijk bent van deze financiële steun.

Het vinden van investeerders of crowdfunding

Een andere optie om je bedrijfsovername te financieren is het vinden van investeerders die hierdoor een aandeel krijgen in je onderneming. Dit kan een goede optie zijn en het heeft veel nieuwe eigenaren geholpen de financiering van hun overname rond te krijgen.

Crowdfunding is ook nog een optie wat veel wordt gebruikt, vooral als je nieuwe, innovatieve plannen hebt voor het bedrijf na de bedrijfsovername. Kleine beleggers kunnen zo investeren in je bedrijf en wanneer veel kleine beleggers dit doen, kunnen ze met zijn allen een groot bedrag voor je binnenhalen.

Bedrijf kopen zonder eigen geld

Heb je zelf geen geld om in de bedrijfsovername te stoppen? Ook dan is het nog steeds mogelijk om een bedrijfsovername te realiseren. Iets wat hier dan erg belangrijk is, is een financieringsmix. Hierbij ga je opzoek naar verschillende bronnen waardoor je in kleine stapjes bij het bedrag komt wat je in totaal nodig hebt.

Een achtergestelde lening van de verkoper is dan een goede optie. Hierbij wordt een deel van de bedrijfsovername gefinancierd door de oude werkgever. Dit deel moet je vaak met rente terugbetalen, maar wanneer je geen grote lening kunt krijgen bij de bank, is dit een goede oplossing.

Aandelen van een bedrijf overnemen

Een bedrijfsovername financieren zoals een een B.V. gaat vaak via het verkopen van de aandelen van het bedrijf. Alhoewel dit vaak onderling wordt afgesproken tussen de verkoper en de koper, is een notaris hierbij wel nodig.

Het is net een stukje complexer dan bij een ander bedrijf vanwege het feit dat de koper alle plichten en rechten van de B.V. ook overneemt. Ook de bank zal kritisch meekijken, vooral natuurlijk naar de risico’s en de garanties zoals we al eerder bespraken.

Tot slot over bedrijfsovername financieren

En tot slot: Na het vaststellen van de kosten van een bedrijfsovername is het beter om voor een instelling te kiezen in plaats van een bank. Het voordeel van deze manier van een overname financieren is dat de instelling samenwerking heeft met meerdere kredietverstrekkers.

Winkel overname of een bestaand bedrijf overnemen? Geld lenen voor bedrijfsovername? Dit is de beste instelling »

5 Vaak gestelde vragen overname financieren

1. Kan elke onderneming een zakelijke lening krijgen voor een overname?

Het hangt af van verschillende factoren, zoals de financiële gezondheid van het bedrijf, de kredietgeschiedenis, en de waarde van de overname. Het is het beste om met een financieel adviseur te praten voor gedetailleerd advies.

2. Wat gebeurt er als ik de zakelijke lening niet kan terugbetalen?

Als je de lening niet kunt terugbetalen, kan het zijn dat je het gefinancierde bedrijf of andere activa moet verkopen om de schuld te dekken. In sommige gevallen kan dit ook leiden tot juridische gevolgen.

3. Hoe lang duurt het om een zakelijke lening te krijgen?

Dit hangt af van de financieringsbron, maar het kan variëren van een paar dagen tot enkele weken.

4. Kan ik meer dan één zakelijke lening hebben?

Ja, het is mogelijk om meer dan één zakelijke lening te hebben, afhankelijk van de regels van je financieringsbron en je vermogen om de leningen terug te betalen.

5. Wat is het gemiddelde rentepercentage voor een zakelijke lening?

Het gemiddelde rentepercentage voor een zakelijke lening varieert, maar het start vanaf 0,25% per maand. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder kredietwaardigheid en de lengte van de lening.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *