BTW aangifte

Wanneer je ondernemer bent, dan dien je u BTW te betalen. Dit moet gebeuren binnen een bepaald tijdsbestek dat is vastgesteld door de Belastingdienst. Vaak is dit tijdsbestek een kwartaal.

Wanneer je meer dan €15.000 per kwartaal dient te betalen, dan is het tijdsbestek doorgaans een maand. Betaalt je per jaar minder dan €1.883 aan BTW, dan is het tijdsbestek soms wel een jaar.

Wanneer je in een bepaalde periode geen omzet hebt gemaakt, dien je toch aangifte te doen. Wanneer je dit niet doet, dan krijgt je een aanslag voor naheffing binnen voor een geschat bedrag. Eventueel zit hier ook nog een boete bij.

Wanneer je door bijzondere omstandigheden niet in staat bent om op tijd aangifte te doen, dan kun je bij de belastingdienst vragen om uitstel van aangifte en betaling. Dit moet dan echter wel zijn ingediend voor de uiterste inleverdatum. Wat absoluut geen reden is voor uitstel, is betalingsproblemen.

Wanneer je BTW aangifte gaat invullen, is het belangrijk om de gegevens te gebruiken die betrekking hebben op prestaties die in Nederland belast dienen te worden. Er zijn verschillende BTW tarieven: 21%, 9% en 0%. Er zijn soms afwijkende percentages van toepassing.

Als je het kasstelsel hanteert, dan dien je de BTW die je verschuldigd bent te berekenen over de daadwerkelijk ontvangen bedragen in het aangiftetijdvak. Maak je gebruik van het factuurstelsel, dan dien je de verschuldigde BTW te berekenen aan de hand van de facturen die je hebt ontvangen en uitgereikt in het aangiftetijdvak.

De aangifte moet uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het aangiftetijdvak binnen zijn bij de belastingdienst. Zorg ervoor dat je het BTW-bedrag op tijd overmaakt op rekening van de belastingdienst. Anders volgt er een boete.