Lopen de zaken goed en kun je wel wat extra handen gebruiken? Dan kun je ervoor kiezen om personeel in dienst te nemen. In sommige gevallen kan een tijdelijk contract handig zijn, bijvoorbeeld als je te maken hebt met piekdruktes. Het inhuren van werknemers met een tijdelijk contract heeft voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij.
Een tijdelijk contract houdt in dat vooraf duidelijk is wanneer de overeenkomst ophoudt. Meestal gebeurt dit door er een einddatum op te zetten, maar soms is die nog niet bekend en stopt de overeenkomst bij het stoppen van een project. Het contract eindigt dan automatisch als het project is afgelopen.
Duur van het contract
Het tijdelijke contract gaat dus over de duur van een contract en zegt niets over het aantal uren. Als een werknemer nieuw in dienst komt, wordt vaak eerst voor een tijdelijk contract gekozen. Als de werknemer goed ‘bevalt’, wordt het contract omgezet in een vast contract. Andere redenen voor tijdelijke contracten zijn piekdruktes op een bepaald moment van het jaar of als iemand voor slechts een bepaalde periode op zoek is naar werk.
Tijdelijk is echt tijdelijk
Een tijdelijk contract kan niet eindeloos verlengd worden. Daar zijn regels aan verbonden. Een tijdelijk contract wordt omgezet in een vast contract als:
- Een werknemer in een periode van 3 jaar meerdere tijdelijke contracten heeft gehad, bijvoorbeeld 3 contracten voor een half jaar.
- Een werknemer meer dan 3 opeenvolgende tijdelijke contracten heeft gehad. Dit hoeft niet alleen bij jouw bedrijf te zijn, maar geldt ook als je werknemer eerst bij jou werkte via bijvoorbeeld een uitzendbureau.
- Tussen de verschillende contracten een periode zat die korter is dan 6 maanden.
- De periode van 3 jaar wordt overschreden. Als de werknemer geen opzegging heeft gehad, is hij op de dag ná deze 3 jaar automatisch in dienst met een vast contract.
Voordelen van een tijdelijk contract
Tijdelijke contracten hebben voordelen en nadelen. De voordelen zijn:
- Je bepaalt zelf hoeveel je betaalt voor de werknemer en bent niet afhankelijk van de tarieven van bijvoorbeeld een zzp’er of het uitzendbureau.
- Ben je van plan om iemand wel in dienst te nemen, maar wil je zeker zijn of de persoon bij je bedrijf past? Dan is een tijdelijk contract ook een goede oplossing. Je hebt namelijk een langere periode om elkaar te leren kennen. Als je de intentie hebt om de persoon een vast contract aan te bieden, is het wel netjes om dit na afloop van het tijdelijke contract te doen.
- Je kunt het personeel efficiënt inzetten op momenten dat het erg druk is. Als er weinig werk is, heb je geen extra kosten.
Nadelen van een tijdelijk contract
Een tijdelijk contract heeft natuurlijk niet alleen voordelen. De nadelen zijn:
- Zoals we eerder al aangeven zijn er regels verbonden aan tijdelijke contracten. Zo kun je deze niet oneindig blijven aanbieden.
- Als je een tijdelijk contract niet verlengt, krijg je te maken met een transitievergoeding. Een transitievergoeding is een ontslagvergoeding die wettelijk verplicht is.