onderhandse lening

Een onderhandse lening afsluiten, verstandig of niet? 

Je hebt als ondernemer mooie plannen om je bedrijf te laten groeien en hebt daarvoor geld nodig. Dan kun je natuurlijk naar de bank of een kredietverstrekker stappen en vragen om een lening. Maar er is nog een optie: geld lenen bij familie, vrienden of andere bekenden. Aan zo’n onderhandse lening zitten zeker voordelen, maar er kunnen ook nadelen zijn.

Een onderhandse lening

Als je geld leent bij familie of vrienden wordt zo’n lening niet ‘openbaar aangeboden’ zoals bij een bank of kredietmaatschappij. Daarom wordt dit ook wel een onderhandse lening genoemd. De meest voorkomende vorm van een onderhandse lening is dat ouders hun kind een lening verstrekken voor bijvoorbeeld het starten van een bedrijf.

Waar moet je rekening mee houden?

Het klinkt misschien gemakkelijk om op deze manier geld te kunnen lenen, maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan. Houd daarom rekening met de volgende dingen: 

Leg alle afspraken voor de lening vast 

Ook al is het je familie met wie je afspraken maakt, leg deze wel altijd vast. Zo staan de afspraken, bedragen en rente duidelijk op papier en weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn. Leg in de afspraken in ieder geval wel het volgende vast:

  • Wie leent het geld uit?
  • Wie is de ontvanger van de lening? 
  • Hoeveel geld wordt er uitgeleend?
  • Hoeveel rente moet er betaald worden ?
  • Hoe en wanneer wordt er afgelost en hoeveel?
  • Wat is de looptijd van de lening?
  • Wat gebeurt er als er iemand niet kan betalen?
  • Wat gebeurt er bij vervroegd aflossen?

Betaal genoeg rente

Rente? Ja, ook over een onderhandse lening moet je rente betalen. Vaak wordt gedacht dat de rente bij een onderhandse lening lager is of dat er zelfs helemaal geen rente wordt gerekend. Dat kan wel, maar dat is belastingtechnisch niet verstandig om te doen. De Belastingdienst ziet dit voordeel namelijk als een schenking en daarover moet belasting worden betaald. Het is daarom ook verstandig om de gemaakte afspraken vast te leggen bij de Belastingdienst. 

Hoeveel mag je lenen?

Het bedrag dat je wilt lenen, mag je zelf bepalen. Toch doe je er goed aan om niet een te hoog bedrag te lenen. Bij een lening is het immers de bedoeling dat je het bedrag uiteindelijk terugbetaalt. Dit moet je ook kunnen zonder in de problemen te komen. Daarom is het verstandig om van tevoren een kostenplaatje te maken. Houd daarbij ook rekening met de rente die je moet betalen.

Is een onderhandse lening verstandig?

Met vrienden moet je wandelen en niet handelen, is een gezegde dat vaak gebruikt wordt onder ondernemers. Dat geldt zeker in dit geval. Veel familieruzies gaan tenslotte over geld. Denk daarom na over wat er gaat gebeuren als je bedrijf minder loopt en de lening even niet afgelost kan worden. Hierdoor kan namelijk onvrede tussen jullie ontstaan. Bovendien kan het gevolgen hebben voor degene die jou het geld uitlenen, bijvoorbeeld je ouders die minder op vakantie kunnen nu ze met pensioen zijn. Bedenk daarom vooral van tevoren goed of je relatie met de persoon van wie je geld wilt lenen dit aankan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *