Zie je een grote kans voor je bedrijf maar heb je onvoldoende vermogen om deze kans te kunnen grijpen? Dan biedt een flexibel zakelijk krediet de oplossing.
Deze manier van kredietverlening zet alle deuren voor jou en jouw bedrijf open. Het geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een nieuw bedrijfspand in gebruik te nemen, extra personeel in te huren of te investeren in een nieuw systeem. Allemaal opdat jouw bedrijf beter, efficiënter en winstgevender wordt.
Inhoudsopgave
Wat is flexibel zakelijk krediet?
Met een flexibel zakelijk krediet kun je als het ware roodstaan op je betaalrekening. Ook wel rekening courant krediet zakelijk genoemd. Het biedt je namelijk doorlopend de mogelijkheid om geld te lenen, een doorlopend krediet zakelijk dus. Ontzettend handig dus, wanneer je als bedrijf grote uitgaven doet.
Wel zit er één klein addertje onder het gras, de kredietlimiet. Een zakelijk krediet is namelijk geen geldpot zonder bodem waar jij onbeperkt je kapitaal vandaan kunt halen. Jij en je bank spreken een kredietlimiet af. Dit is een afgesproken bedrag van wat je maximaal leent als bedrijf.
Een zakelijk bedrijfskrediet is vooral handig wanneer je van tevoren niet zo goed weet hoeveel geld je nodig gaat hebben voor je investering. Het opnamebedrag is dus vrij flexibel, en je lost het ook weer flexibel af.
Verschil met een zakelijke lening
Vaak worden de termen zakelijk krediet en zakelijke lening door elkaar gehaald. Maar er zijn wel degelijk verschillen.
Zo zie je dat je bij een zakelijk flexibel krediet je echt kunt “roodstaan” op je zakelijke betaalrekening. Het bedrag dat je net hebt afgelost, kun je weer opnieuw opnemen.
Bij een zakelijke lening los je elke maand een vast bedrag af wat je van tevoren hebt vastgesteld.
Zo zie je dat je met een zakelijk bedrijfskrediet veel meer vrijheden hebt, het geldbedrag staat gewoon voor je klaar bij de bank.
Ook zit er een verschil in rente tussen een krediet en een lening.
Bij een zakelijk krediet betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag. Iedere maand los je wel een gedeelte af, net als bij een lening, maar wanneer je weer geld nodig hebt, neem je het ook weer op.
Bij een zakelijke lening ontvang je in een keer het geldbedrag op je rekening en betaal je het in stukjes terug. Dit gebeurt in maandelijkse, gelijke termijnen. Ook betaal je vooraf een afgesproken rentepercentage over het bedrag dat je leent.
Eisen voor een flexibel zakelijk krediet
Het verschilt uiteraard per bank of je in aanmerking komt voor een zakelijk krediet. Maar er zijn wel een paar basiseisen waaraan je als bedrijf moet voldoen om een zakelijk krediet te ontvangen, zoals:
- Je bedrijf moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Als goed is, is elke zzp’er, elke BV of NV of welke bedrijfsvorm je ook hanteert, hier ingeschreven. Het is een noodzaak om hier geregistreerd te staan wanneer je als bedrijf wilt opereren.
- Je mag geen notering hebben bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Vooral als zzp’er kun je hiermee in de problemen komen, wanneer je bijvoorbeeld je hypotheek op je eigen woning als een tijdje niet meer hebt betaald.
- Vaak zijn er nog aanvullende eisen, afhankelijk van de kredietverlener. Maar er zijn zeker ook mogelijkheden om aan een zakelijk krediet te komen als klein, beginnend bedrijf.
Zakelijk rood staan
Zakelijk rood staan is bij sommige banken mogelijk. Tijdens het rood staan leen je eigenlijk geld.
Op een zakelijke rekening rood staan kan voor een korte periode. De rente die je hiervoor betaalt is wel vrij hoog.
Als je denkt dat je regelmatig in de min komt, is het verstandig om een zakelijk krediet af te sluiten bij een kredietverstrekker.
Een zakelijk krediet is te vergelijken met een doorlopendkrediet. Het is dus eigenlijk een doorlopend zakelijk krediet. Je leent een bepaald bedrag en betaal het later weer terug. Op het moment dat je weer geld nodig hebt, neem je het (geleende bedrag) gewoon weer op.
Je betaalt rente over het opgenomen bedrag.
Kosten van een flexibel zakelijk krediet
Opnieuw verschilt het per kredietverlener hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent aan je zakelijk krediet. Maar over het algemeen bestaan de kosten van je zakelijk krediet uit drie verschillende delen:
Variabele rente
Zoals je misschien al verwacht, moet je rente betalen over je flexkrediet. Maar in tegenstelling tot een lening, hoef je alleen rente te betalen over het geld wat je ook echt opneemt. De hoogte van de rente verschilt uiteraard per kredietverlener maar vaak ook per bedrijf. De bedrijfstak waarin jouw onderneming actief is, kan bijvoorbeeld hierin meespelen of de informatie en zekerheden die jij zelf al kan laten zien over de verwachtingen en plannen van je onderneming. Ook zijn er kredietverleners die een vaste rente hanteren, ongeacht de klant.
Kredietprovisie
De kredietprovisie is vaak een bedrag wat je aan het begin betaalt om een zakelijk krediet tot je beschikbaarheid te kunnen stellen. Maar soms kan het ook een doorlopende provisie zijn waardoor het een bepaald percentage wordt van de hoogte van je kredietlimiet. Soms is het verplicht om een doorlopende provisie te betalen, maar het kan ook dat de kredietverleners beide opties aanbieden om voor jou als ondernemer te kiezen welke het beste bij je bedrijf past.
Afsluitkosten
Als laatste betaal je ook nog afsluitkosten. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af van verschillende factoren die bij elke kredietverlener weer verschillen. Vaak wordt er gekeken naar de hoogte van je kredietgrens, maar ook de aanvraagmethode en je jaarcijfers. Ook spelen de kosten van bijvoorbeeld het advies of de beoordeling van je krediet hierin mee. Je afsluitkosten zijn altijd een eenmalige provisie.
Zakelijke rentetarieven
De rente tarieven voor een zakelijk krediet variëren tussen de 2 en 8%. Voor een zakelijke lening liggen de rente percentages weer anders.
Voordelen van een flexibel zakelijk krediet
Zoals je misschien al hebt geconcludeerd uit deze blogpost, merk je dat er best wel wat voordelen kleven aan een zakelijk doorlopend krediet. Maar om het even overzichtelijk te houden, zetten we ze hier nog even op een rijtje:
- Het is flexibeler dan een zakelijke lening.
- In veel gevallen ben je goedkoper uit dan bij een zakelijke lening.
- Perfect voor snelgroeiende bedrijven omdat de kredietlimiet vaak gebaseerd is op je omzet (meer omzet betekent meer mogelijkheden om geld te lenen).
- Je hebt het vaak snel en eenvoudig aangevraagd.
- Het krediet is vaak binnen 1-7 dagen voor jouw onderneming beschikbaar.
- Je hebt altijd werkkapitaal achter de hand en je betaalt alleen voor wat je opneemt.
- Er zijn vaak geen jaarcijfers of businessplan nodig bij de aanvraag.
Kortom, een flexibel zakelijk krediet kan nog eens een goede optie zijn voor jouw bedrijf. Bij ons zijn meerdere kredietverleners aangesloten die hierin gespecialiseerd zijn en jouw onderneming hiermee verder helpen. Onder andere New10 (Abn Amro zakelijk krediet)
Doorlopend zakelijk flexibel krediet aanvragen? Doe de Kredietcheck en vind de kredietverlener die bij jou past.