Iedere ondernemer heeft geld nodig, bijvoorbeeld om investeringen te doen, producten in te kopen of een bedrijfspand te huren. Je kan hiervoor zelf geld inbrengen. Dit is het eigen vermogen. Wie meer wil investeren en daarvoor onvoldoende eigen vermogen heeft, kan vreemd vermogen aantrekken.
Vreemd vermogen omvat alle vormen van schulden en leningen die je als ondernemer binnen korte of lange termijn moet terugbetalen. Het kan gaan om kortlopende schulden zoals een openstaande factuur of zakelijk krediet, maar ook om langlopende schulden zoals een hypotheek of onderhandse lening.
Hieronder gaan we dieper in op het vreemd vermogen en leggen we uit hoe je vreemd vermogen in een balans zet. Dit helpt je bij het in kaart brengen van jouw totale schuld en hoe je deze schuld gaat afbetalen.
Vreemd vermogen en eigen vermogen
Het eigen vermogen is het totale vermogen dat je zelf inbrengt. Je gaat hiervoor geen lening of schuld aan. De meeste ondernemers hebben naast het eigen vermogen echter ook vreemd vermogen nodig om investeringen te kunnen doen.
Het totale vreemd vermogen bestaat uit het kort vreemd vermogen en het lang vreemd vermogen van een ondernemer. Dit vermogen trek je aan via derden, bijvoorbeeld door een bedrijfsfinanciering af te sluiten. Iedere schuld of lening moet ook weer worden terugbetaald. Dat doe je binnen de afgesproken looptijd. De looptijd hangt af van het type lening of de schuld.
Deze kortlopende en langlopende schulden zorgen er dus voor korte of langere tijd voor dat een ondernemer over meer vreemd vermogen beschikt. Maar wat is nou precies het verschil tussen kort en lang vreemd vermogen?
Wat is kort vreemd vermogen?
Kort vreemd vermogen wordt ook wel kortlopende schulden genoemd. Dit zijn leningen met een looptijd korter dan 1 jaar. Hieronder vallen dus alle leningen en schulden die binnen een jaar terugbetaald moeten zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zakelijk krediet van een jaar, alle vooruitbetaalde facturen via factoring die nog aan het factoringbedrijf moeten worden betaald en alle openstaande factuur die je nog aan de crediteuren moet betalen.
Ook alle ontvangen btw valt hieronder. Je ontvangt deze btw op jouw rekening en beschikt dan tijdelijk over meer vermogen, maar moet dat bedrag met de btw-aangifte weer afdragen aan de Belastingdienst. Ditzelfde geldt voor verschuldigde belastingen. Je moet als ondernemer voor de inkomstenbelasting ieder jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Het bedrag dat je dan moet afstaan, valt onder het het kort vreemd vermogen.
Voorbeelden van kort vreemd vermogen zijn:
- Crediteuren
- Zakelijk krediet
- Doorlopend krediet
- Schuld aan de Belastingdienst (te betalen btw en belasting)
- Rekening-courantkrediet
- Factoring (debiteurenfinanciering)
Wat is lang vreemd vermogen?
Het lang vreemd vermogen, ook wel langlopende schulden genoemd, bestaat uit alle leningen met een looptijd langer dan 12 maanden. Alle leningen met een looptijd langer dan een jaar vallen hier dus onder. Het gaat om leningen en schulden als:
- Zakelijke lening
- Hypothecaire lening
- Onderhandse lening
- Financial lease contract
- Obligatielening
- Speciaal krediet, zoals het MKB-krediet of starterskrediet
Vreemd vermogen op de balans
Een balans bestaat uit twee zijden: de activa (debetzijde) en de passiva (creditzijde). De debetzijde staat aan de rechterkant en de creditzijde aan de linkerkant.
Het vreemd vermogen en het eigen vermogen van een ondernemer vallen onder de debetzijde van de balans. Ook op de balans wordt onderscheid gemaakt tussen de korte en langlopende schulden. Je zet dus alle schulden met een looptijd van minder dan een jaar onder het kopje ‘kort vreemd vermogen’ en alle schulden met een langere looptijd onder het kopje ‘lang vreemd vermogen’.
Aan de linkerkant van de balans, de creditzijde, staat hoe je deze schulden afbetaalt. Dat kan met eigen geld of met geleend geld. Zoals de naam al doet vermoeden, moet de balans in ieder geval in balans zijn. Dit betekent dat de activa en de passiva aan elkaar gelijk moeten zijn.