Een kredietlimiet is een limiet dat de geldgever stelt als maximaal op te nemen bedrag door de geldnemer bij een doorlopend krediet (zie beschrijving ‘doorlopend krediet’). Het kredietlimiet wordt door de geldgever afgestemd op de kredietwaardigheid van de geldnemer (zie beschrijving ‘kredietwaardigheid’).
De kredietlimiet is een belangrijk instrument voor geldgevers om het risico op wanbetaling te beperken. Door een maximum te stellen aan het leenbedrag, voorkomen ze dat iemand meer leent dan hij of zij kan terugbetalen.
Bij het bepalen van de kredietlimiet kijkt de geldgever naar verschillende factoren, zoals je inkomen, vaste lasten en eventuele andere leningen. Ook je betalingsgedrag in het verleden speelt een rol. Heb je een positieve krediethistorie zonder achterstanden? Dan kun je vaak rekenen op een hogere kredietlimiet.
Als kredietnemer is het verstandig om de kredietlimiet te zien als een uiterste grens, niet als streefbedrag. Leent te veel geld, dan kan dat leiden tot financiële problemen. Hou daarom altijd een veilige marge aan en zorg dat je maandlasten betaalbaar blijven, ook als je inkomsten onverwacht dalen.