Liquiditeit

De mate waarin een onderneming in staat is om de lopende betalingsverplichtingen te kunnen betalen (zoals bijvoorbeeld de rente over schulden).

Liquiditeit is een belangrijke factor voor het voortbestaan van een bedrijf. Als een onderneming niet genoeg liquide middelen heeft om aan zijn korte termijn verplichtingen te voldoen, kan dit leiden tot betalingsachterstanden, reputatieschade en zelfs faillissement.

Er zijn verschillende manieren om de liquiditeit te meten, zoals de current ratio en de quick ratio.

De current ratio geeft de verhouding weer tussen de vlottende activa (voorraden, vorderingen en liquide middelen) en de kortlopende schulden. Een gezonde current ratio ligt meestal tussen de 1,5 en 2.

De quick ratio is strenger en laat de voorraden buiten beschouwing, omdat deze minder snel in cash om te zetten zijn.

Om de liquiditeit op peil te houden, is een goed werkkapitaalbeheer cruciaal. Dit betekent dat er voldoende geld beschikbaar moet zijn om de dagelijkse activiteiten te financieren. Hiervoor is een accuraat inzicht in de geldstromen nodig, zodat tijdig bijgestuurd kan worden als er tekorten dreigen.

Maatregelen om de liquiditeit te verbeteren zijn onder andere het verkorten van de betalingstermijnen voor klanten, het verlengen van de betalingstermijnen aan leveranciers, het verlagen van voorraden en het afstoten van overbodige activa. Ook een goede relatie met de bank en andere financiers is van belang om in geval van nood additionele financiering aan te kunnen trekken.