Regionale subsidies

Regionale subsidies

Je weet zonder enige twijfel dat niet alle subsidies meer op nationaal niveau worden toegekend. Verschillende subsidies worden toegekend aan de provincie of zelfs aan de regio waarin je woonachtig bent.

Daarnaast wordt eveneens een niet onaanzienlijk aantal subsidies verstrekt door Europa en daar wordt maar wat vaak geen rekening mee gehouden.

Toch hoeft het ene het andere niet uit te sluiten. Onrechtstreeks wordt bijvoorbeeld een regionale subsidie in eerste instantie niet door de regio zelf verstrekt, maar wel door de overheid. Dit gebeurt echter achter de schermen zodat je hier vaak geen aandacht aan schenkt, maar dat maakt het niet minder waar.

Europese subsidie voor de regio

Dat verschillende subsidies naadloos in elkaar overgaan wordt meteen duidelijk wanneer we de Europese subsidies voor de verschillende regio’s binnen één lidstaat eens gaan bekijken.

Alleen voor Nederland werd door Europa tussen 2007 en 2013 zomaar even 1,9 miljard euro vrijgemaakt om minder welvarende regio’s een extra boost te geven. Dat wil echter niet zeggen dat deze subsidie uitsluitend naar één enkele regio binnen een bepaalde provincie mag gaan.

Wanneer wordt gesteld dat alle “onstabiele” regio’s zich binnen één en dezelfde provincie bevinden dan mogen de subsidies ook volledig voor die ene provincie ingezet worden.

Is het dan nog een Europese subsidie of een provinciale subsidie of zelfs een regionale subsidie? Moeilijk te volgen toch?

Het hang natuurlijk ook deels af van waar de subsidie voor gebruikt wordt. Ironisch genoeg worden subsidies die verstrekt worden vanuit Europa voor een bepaalde regio net gebruikt om de regionale subsidies mee te financieren.

Dit klinkt als een vicieuze cirkel, maar als we er dieper op ingaan is het al bij al nog goed gezien.

Subsidie voor een subsidie

Wanneer een bepaalde regio immers een subsidie vanuit Europa gebruikt om een andere subsidie aan zijn inwoners mee te financieren, wil dat zeggen dat er een bepaald kapitaal over gehouden wordt ter verbetering van de plaatselijke economie.

Ook op zo’n manier draagt een Europese subsidie er bijvoorbeeld toe bij, dat het met de economie in de regio in kwestie een stuk beter gaat. Dit is echter een mooi voorbeeld van hoe een Europese subsidie een regionale subsidie in stand kan houden.

Welke subsidies zijn voor mijn regio van toepassing?

Zoals eerder reeds aangehaald kunnen de beschikbare subsidies aanzienlijk verschillen van regio tot regio.

Maar hoe weet je welke subsidies er bestaan in je regio en op welke subsidies je recht hebt?

Wanneer je dat wilt weten, kun je een aantal zaken doen. Je zult hoe dan ook deze informatie op de één of andere manier moeten opvragen.

Het beste is om dit te doen via SubsidyCloud. Ze zijn gespecialiseerd in alle Nederlandse en Europese subsudies.

Dit kan via het internet waar verschillende websites een bijzonder mooi aanbod van informatie op aanbieden, maar kan ook via de kamer van koophandel.

Deze laatste vertel je perfect welke subsidies er in je regio zijn en op welke je in je situatie aanspraak op zou maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *