Rekening courant

Stel dat je met je bedrijf flexibel wilt omgaan met financiële middelen zonder direct een lening af te sluiten. Dat kan met een rekening courant. Dit is een rekening die bedrijven en privépersonen gebruiken om dagelijkse betalingen te beheren zonder de complexiteit van vaste leningen.

Het is een handige manier om geldstromen tussen jou en je onderneming of tussen verschillende rekeningen van jouw ondernemingen te reguleren.

De voordelen zijn duidelijk: je hebt toegang tot extra middelen wanneer je die nodig hebt en je betaalt alleen rente over het negatieve saldo. Zo behoud jij een optimale cashflow voor bijvoorbeeld het investeren in voorraden. Maar let op, de rente die hierbij komt kijken kan variëren en het is belangrijk deze goed in de gaten te houden om niet onverwachts te veel te betalen.

Als vennoot kan deze rekening courant ook een persoonlijk tint hebben. Je vormt een vordering of schuld aan je eigen vennootschap, buiten je inbreng van het kapitaalsaandeel. Dit geeft je de mogelijkheid om geld te lenen aan of van je eigen bedrijf, een handige optie als je privé tijdelijk liquiditeit nodig hebt of juist overtollige middelen zakelijk wilt inzetten. Over deze transacties wordt doorgaans rente berekend, wat de rekening courant een dynamisch instrument in jouw financiële toolkit maakt.

Werking en voordelen van een rekening courant

Jij wilt natuurlijk weten wat een rekening courant voor jou kan betekenen. Hieronder ontdek je alles over de ins en outs en de voordelen voor jouw bedrijf.

Wat is een rekening courant

Een rekening courant is een betaalrekening waar jij en je zakenpartners of jouw eigen vennootschappen onderling bankieren. In de kern gaat het om een flexibele rekening waarop je geld stort en opneemt zonder vaste looptijd of aflossing.

Het bijzondere is dat zowel positieve (credit) als negatieve saldi (debet) voorkomen, wat betekent dat je zowel een vordering als een schuld hebt op dezelfde rekening.

Rente, lening en saldo beheren

Het saldo op jouw rekening courant staat nooit stil. Credit of debet, het pendelt heen en weer. Jij beheert het saldo door erop te storten of van op te nemen, en het mooie is: de rente werkt in jouw voordeel als vennoot.

Over het algemeen wordt er geen rente geheven als het saldo onder een bepaald bedrag blijft, wat zeer gunstig is voor korte termijn financiering binnen de eigen bedrijfsgrenzen.

Praktische toepassingen voor bedrijven en vennootschappen

Voor bedrijven en vennootschappen is de rekening courant een tool voor efficiëntie. Betaalrekeningen en balansen houd je helder en overzichtelijk.

Heb je meerdere BV’s binnen jouw vennootschap? Dan kun je onderling kosten delen of schulden vereffenen. Dit betekent minder administratie, en wie wil dat nou niet? Plus, je voorkomt dubbel werk in de boekhouding, omdat alles centraal geregeld wordt.

Jouw beginbalans blijft in evenwicht en dat maakt jouw leven een stuk simpeler.

Juridische zaken en fiscale implicaties

Je hebt een rekening-courant bij je vennootschap, maar hoe zit het met de juridische en fiscale kanten van het verhaal? Laten we daar eens in duiken!

Overeenkomsten en verplichtingen

Allereerst, zorg dat je overeenkomst rond je rekening-courant goed is vastgelegd; dit is belangrijk. Dit document schetst namelijk jouw rechten en plichten en die van je vennootschap.

Denk bijvoorbeeld aan de rente die wel of niet over het saldo berekend wordt. Neem hierin ook op wat de voorwaarden zijn voor opnames of stortingen en hoe het zit met aflossingen. Zo voorkom je gedoe met de juridische zaken later.

Fiscale behandeling van rekening courant

Dan de fiscale kant: deze is voor jou als DGA niet niks.

Heb je een schuld in rekening-courant? Weet dan dat de Belastingdienst in Nederland sinds 2023 verwacht dat deze schuld niet hoger is dan € 700.000. Alles daarboven kan gezien worden als dividend, met als gevolg dat je er flink belasting over betaalt.

Altijd scherp zijn dus op dat saldo. En onthoud: een vordering of te wel ‘een credit saldo’ op je rekening-courant kan weer andere fiscale gevolgen hebben.