Rendement als bedrijf is super belangrijk. De opbrengst of winst verkregen uit een bepaalde investering gerekend over een bepaalde periode. Bij een positieve rendement heb je winst gemaakt uit je investering/kosten.
Uitgebreide uitleg over rendement
Merk je dat de term ‘rendement’ vaak voorbij komt als je over ondernemen leest? Rendement is simpel gezegd de winst die je maakt met je investering. Het laat zien hoe effectief je vermogen heeft gepresteerd.
Een goede rendementsberekening geeft je inzicht in het succes van je onderneming. Als ondernemer wil je natuurlijk je vermogen laten groeien. Dat lukt alleen als je investering meer oplevert dan het kost. Rente, winst, het zijn termen die allemaal bijdragen aan je rendement.
Maar hoe bereken je nu precies dat rendement? Het is belangrijk om de juiste formule te gebruiken, zodat je een helder zicht hebt op je financiën. Of het nu gaat om kwartaalcijfers of jaarresultaten, een accurate berekening van je rendement helpt je om strategische keuzes te maken voor de toekomst van je onderneming.
Belang van rendement voor een onderneming
Voor ondernemers is rendement de thermometer van zakelijk succes.
Definitie van rendement
Rendement is wat jouw investering oplevert, uitgedrukt in een percentage van het gemiddelde totale vermogen. Het gaat dus niet alleen om de euro’s die je direct in handen krijgt, zoals dividend bij aandelen of rente bij obligaties. Rendement meet ook hoe efficiënt je het ingezette vermogen benut; de rentabiliteit van jouw onderneming.
Hoe rendement te berekenen
Om je rendement uit te rekenen, gebruik je de formule: (Winst ÷ Gemiddeld geïnvesteerd vermogen) x 100%. Deze berekening geeft inzicht in de verhouding tussen de winst en het geïnvesteerde vermogen. Heb je bijvoorbeeld aandelen of obligaties, dan is het simpel: jouw rendement is de winst die je maakt bij verkoop plus eventueel uitgekeerd dividend of rente.
Verschil tussen rendement, winst en omzet
Let op: rendement is niet hetzelfde als winst of omzet. Omzet is het totaal van verkopen, zonder aftrek van kosten. Winst is wat overblijft als je de kosten aftrekt van je omzet. Rendement is breder en kijkt ook naar het risico en het vermogen dat je inzet.
Soorten rendement en invloedrijke factoren
Bij het sprinten naar winstgevendheid zijn verschillende soorten rendement jouw parcoursbepalers.
Risico vs. Rendement
Elke sprong in het ondernemersdiepe kent zijn risico’s. Eigen vermogen is gedurfd; het geeft je de kans op royale beloningen, maar met potentieel meer bokkensprongen. Vreemd vermogen lijkt veiliger, maar vergeet niet dat de rentekosten de winstmarge kunnen beperken. Jouw liquiditeit en solvabiliteit beïnvloeden je rendement en het geassocieerde risico; ze vormen samen jouw financiële spierkracht.
Geld gewogen vs. tijd gewogen rendement
Je kunt rendement meten zoals je jouw koffie voorkeur uitdrukt: sterk en op maat. Geld gewogen rendement werkt fantastisch als je in- en uitstapmomenten meetelt in je berekeningen. Tijd gewogen rendement daarentegen voelt als een objectievere espresso; het smaakt naar de pure prestaties van je belegging, los van additionele geldstromen.
Sector specifieke invloeden
De financiële gezondheid van je onderneming en de structurele integriteit van de persoonlijke financiën verschillen per sector. De techgiganten hebben vaak een percentage opbrengsten dat met kop en schouders uitsteekt boven de ambachtelijke bakkerij. Streef naar sectorinzicht om jouw vermogen en belegging daadkrachtig te manoeuvreren in de golven van marktbewegingen en concurrentiedynamiek.
Meten en verbeteren van bedrijfsrendement
Bedrijfsrendement, jij wilt natuurlijk weten hoe gezond jouw onderneming financieel is en hoe je daar zelf invloed op kunt uitoefenen.
Liquiditeit en solvabiliteit analyse
Je liquiditeit vertelt je of je op korte termijn aan je verplichtingen kunt voldoen. Pak je de ratio erbij, dan zie je direct hoe je ervoor staat met je cash. Jouw solvabiliteit zegt iets over je vermogen om op lange termijn schulden af te lossen. Een blik op jouw aandelen en schulden geeft je hierover duidelijkheid. Beide zijn indicators van een financieel gezonde onderneming.
Rentabiliteit van het eigen vermogen
Nu wordt het interessant: rentabiliteit van het eigen vermogen (REV) geeft aan wat jouw rendement is op het ingelegde eigen vermogen. Jij wilt natuurlijk weten of jouw investeringen de moeite waard zijn. Bestudeer de verhouding tussen jouw netto winst en het eigen vermogen om jouw REV te bepalen. Belastingen en betaalde rente in het oog houden, is hierbij de sleutel voor accuraat inzicht.
Hefboomeffect en rendement
Speel jij met het hefboomeffect? Dan gebruik je vreemd vermogen om jouw rendement op eigen vermogen te verhogen. Slim, want als de rente op het vreemd vermogen lager is dan het rendement op de totale investering, scoor je zonder twijfel. Maar pas op, want met groot risico komt grote verantwoordelijkheid.