rentabiliteit

Rentabiliteit: wat is het en hoe bereken je het?

Als je een lening aanvraagt, kijkt een kredietverstrekker vaak naar een aantal belangrijke graadmeters. Eén van kerngetallen waarnaar wordt gekeken is rentabiliteit. Rentabiliteit geeft de financiële situatie van je bedrijf weer. Je kan zo eenvoudig berekenen of investeringen rendabel zijn. Financierders kunnen op hun beurt weer zien of het voor hen slim is om in jou te investeren.

Maar wat is rentabiliteit precies? Hoe bereken je rentabiliteit? En welke vormen van rentabiliteit zijn er allemaal? Hieronder leggen we dit aan je uit. Zo kan je goed in beeld brengen hoe je bedrijf er financieel voor staat. Dat is belangrijk voor de voorbereiding van een leningsaanvraag.

Rentabiliteit betekenis

Rentabiliteit geeft de verhouding weer tussen de netto winst van een onderneming en het geïnvesteerde vermogen. De rentabiliteit laat zo zien hoe rendabel een bedrijf is. Iets is rendabel als het meer oplevert dan dat het kost. Voor ondernemers is dat natuurlijk van groot belang. Als een investering niet rendabel is, maak je namelijk verlies. Andersom zorgt een rendabele investering ervoor dat jouw onderneming groeit. Om te kunnen achterhalen of een investering rendabel is, kan je de rentabiliteit berekenen.

Rentabiliteit berekenen

Je kan drie vormen van rentabiliteit berekenen: rentabiliteit totaal vermogen (rtv), rentabiliteit eigen vermogen (rev) en rentabiliteit vreemd vermogen (rvv). Wat deze berekeningen voor jou laten zien en hoe je elke rentabiliteit berekening maakt, staat hieronder.

Rentabiliteit totaal vermogen berekenen (rtv)

Rentabiliteit totaal vermogen laat zien hoeveel al het vermogen bij elkaar (het eigen vermogen en het vreemd vermogen) aan rendement oplevert. Deze opbrengst geeft weer of en in welke mate je bedrijf financieel gezond is.

Hoe je de rtv berekent, verschilt per rechtsvorm. Dit komt doordat de netto winst en het gewaardeerd loon voor deze berekening van belang zijn. 

Rentabiliteit voor eenmanszaken en vof’s

Voor eenmanszaken en vof’s moeten de netto winst en de betaalde rente bij elkaar worden opgeteld, waarna het gewaardeerd loon daarvan afgetrokken moet worden. Het gewaardeerde loon is de waarde die gelijk staat aan het aantal uren en de moeite die je in je onderneming stopt. Het getal dat over blijft, deel je vervolgens door het gemiddeld totaal vermogen en dan keer 100%.

De formule rentabiliteit totaal vermogen voor eenmanszaken en vof’s is dan als volgt:

(netto winst + betaalde rente – gewaardeerd loon) : totaal vermogen x 100% = de rentabiliteit van het totale vermogen

Rentabiliteit voor bv’s en nv’s

Bij een besloten vennootschap en naamloze vennootschap hoef je geen rekening te houden met het gewaardeerd loon. Dit komt doordat alle kosten al in de netto winst verwerkt zijn. Deze berekening is daardoor iets eenvoudig. 

Voor een besloten vennootschap (bv) en naamloze vennootschap (nv) is dit de rentabiliteit formule dan:

(netto winst + betaalde rente) : totaal vermogen x 100% = de rentabiliteit van het totale vermogen

Rentabiliteit eigen vermogen berekenen (rev)

Wil je weten in hoeverre je eigen investeringen opbrengst opleveren? Dan kan je de rentabiliteit van je eigen vermogen berekenen.

Om de rentabiliteit van het eigen vermogen te berekenen, deel je de netto behaalde winst door het gemiddeld eigen vermogen. Dat vermenigvuldig je met 100%. De formule voor de rev is dan:

netto winst : eigen vermogen x 100% = de rentabiliteit van het eigen vermogen

Rentabiliteit vreemd vermogen berekenen (rvv)

Voor kredietverstrekkers is het interessant om te weten hoeveel een investering in jouw bedrijf hen oplevert. Dit speelt een rol bij de keuze of ze met jou in zee willen gaan. Je berekent dit aan de hand van de rentabiliteit van het vreemd vermogen.

Voor de rentabiliteit van het vreemd vermogen deel je de te betalen rente door het gemiddelde vreemd vermogen. Het bedrag dat daar uitkomt, vermenigvuldig je met 100%. De formule voor de rvv is dan:

te betalen rente : vreemd vermogen x 100% = de rentabiliteit van het vreemd vermogen

Wat is een goede rentabiliteit?

Als je de berekening hebt gemaakt, wil je natuurlijk weten wat de uitkomst voor jou betekent. Is er sprake van goede of slechte rentabiliteit binnen je bedrijf?

Voor rentabiliteit totaal vermogen (rtv) is een percentage vanaf 8% vaak goed. Voor de rev is een score boven de 8% tot 10% goed. De rentabiliteit vreemd vermogen mag een lagere score hebben om als goed beschouwd te worden. De verhouding van deze score tot die van de rtv is belangrijk. Een rvv vanaf 3% tot 5% is bijvoorbeeld goed, zolang deze onder de score van de rtv ligt. 

Kom je er niet helemaal uit? Of weet je niet of de rentabiliteit goed (genoeg) of slecht is? Dan is het aan te raden een financieel expert in te schakelen. Dat kan sowieso handig zijn om te doen voordat je een zakelijke lening aanvraagt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *