Soorten verzekeringen

Soorten verzekeringen

Er zijn verschillende soorten verzekeringen. De meeste verzekeringen zijn hetzelfde als die van de consument.

INHOUD

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje maar kan grote gevolgen hebben. Een klein krasje op een auto of dure laptop die je laat vallen, ongelukjes die al snel hoge kosten met zich meebrengen. Het is daarom verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om je hiervoor in te kunnen dekken.

Wat wordt er verzekerd?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die door jezelf aangebracht is en waarvoor je aansprakelijk gehouden wordt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je per ongeluk een dure jas van iemand beschadigd of een laptop laat vallen. Je bent alleen verzekerd voor schade die je toebrengt aan derden. Je eigen schade wordt niet gedekt.

Aansprakelijkheid voor kinderen

Over het algemeen zijn kinderen kosteloos meeverzekerd met de ouders. Je moet dit uiteraard wel doorgeven aan je verzekeringsmaatschappij.

Let op: Hoewel je aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade die door je minderjarige kinderen is toegebracht, wordt dit niet standaard gedekt. Je aansprakelijkheidsverzekering heeft immers betrekking op schade die door jezelf toegebracht is. Als je kind dus schade veroorzaakt zal dit niet direct door je verzekering worden gedekt. Geef je kinderen dus altijd op bij je verzekeringsmaatschappij.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Bijna alle verzekeringsmaatschappijen bieden aansprakelijkheidsverzekeringen aan. Vaak is het voordeliger om meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Je ontvangt dan vaak pakketkorting op je verzekeringen. In de meeste gevallen sluit je gewoon je verzekering online af. Je aansprakelijkheidsverzekering is dan vaak direct van kracht. De polis voor je verzekering kun je online inzien.

Autoverzekering

Er vinden jaarlijks een groot aantal ongelukken plaats in het verkeer. De schade die hierbij aangebracht wordt is vaak erg hoog. Het is daarom niet alleen verstandig, maar ook wettelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten. Hierdoor ben je verzekerd tegen schade die je toebrengt aan anderen met je auto.

Welke verzekering is verplicht?

Je bent wettelijk verplicht om minimaal een WA verzekering te hebben. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Je bent met deze verzekering gedekt voor alle schade die je toebrengt aan derden. Je eigen schade is niet verzekerd en komt voor je eigen rekening. Deze verzekering is verplicht gesteld om te voorkomen dat je schade maakt die je niet kunt betalen.

Aanvullende mogelijkheden

Het is ook mogelijk om je te verzekeren tegen schade aan je eigen voertuig. Er zijn hierin twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is een WA+ verzekering en dekt schade aan de ruiten, schade als gevolg van diefstal en schade als gevolg van inbraak.

Wilt je dit verder uitbreiden, dan kies je voor een all risk verzekering. Hierbij is alle schade aan je voertuig verzekerd, ongeacht de toedracht of schuldige.

Autoverzekering afsluiten

Een autoverzekering sluit je gemakkelijk online af via internet of zelfs telefonisch. Je krijgt dan in eerste instantie een voorlopige dekking. Deze is bedoeld om je dekking te bieden voor zolang de maatschappij nodig heeft om over je aanvraag te oordelen. Als alles klopt en er geen bezwaren zijn om je te verzekeren ben je binnen ongeveer een week officieel verzekerd.

Inboedelverzekering

Als je nu door bijvoorbeeld brand of inbraak opnieuw je huis zou moeten inrichten, kost dat aardig wat geld. Je moet dan niet alleen denken aan elektronica zoals je computer en tv, maar ook aan je keukeninrichting. Het is dus aan te raden om je hiertegen te verzekeren door een inboedelverzekering.

Waartegen ben ik verzekerd?

Je bent door je inboedelverzekering gedekt voor schade die van buitenaf, dus niet door jezelf, ontstaan is aan je inboedel. Dit kan het geval zijn bij een inbraak waarbij je spullen gestolen worden, maar ook als er bijvoorbeeld brand uitbreekt.

Het is verstandig om je polis goed te bestuderen om te zien of je voldoende verzekerd bent. De dekking kan per maatschappij verschillen. Let bij inboedelverzekering vergelijken, naast de prijs, dus goed op de voorwaarden en de dekking.

Wat is verzekerd?

In principe is alles in je huis verzekerd. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat je polis waarschijnlijk een maximum bedrag bevat. Alle schade boven dit bedrag zal dan voor je eigen rekening zijn.

Je zult moeten aantonen wat je schade is. Als je veel kostbare goederen in huis heeft kan het handig zijn dit vast te laten leggen tijdens een taxatie. Hiermee voorkom je dat je later niet meer kunt aantonen dat je bepaalde goederen in bezit hebt gehad.

Het kan zijn dat je voor goederen die je al langere tijd gebruikt hebt niet de nieuwwaarde krijgt, maar de vervangingswaarde of dagwaarde. Deze is niet gebaseerd op je aankoopbedrag, maar op de waarde zoals die heden zou zijn.

Opstalverzekering

Bij het afsluiten van verzekeringen voor je eigen woning is de opstalverzekering een van de meest belangrijke verzekeringen. Weliswaar is de kans op schade aan je opstal relatief klein, de gevolgen en schadeposten zijn echter des te groter. Een opstalverzekering is dus zeker geen overbodige luxe.

Waarvoor ben ik verzekerd?

Een opstalverzekering dekt je opstal, het gebouw waarin je woont. Je kunt hierbij denken aan zaken als een gevel en de ruiten. Schade aan je opstal kan ook bestaan uit scheuren in je muur, kapotte leidingen door je woning of zelfs beschadigingen aan de fundering van je woning.

Hoe ver de dekking strekt is afhankelijk van je eigen wensen en de aard van je woning. Zo heeft het voor een appartement bijvoorbeeld weinig zin om de fundering te verzekeren.

Verschillen met een inboedelverzekering

Zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering zijn verzekeringen die je afsluit voor een woning. Toch zijn er belangrijke verschillen, daarom doe je er dan ook verstandig aan beide verzekeringen af te sluiten.

Je inboedelverzekering dekt je inboedel, objecten die in je woning aanwezig zijn zoals uw meubilair, elektronische apparatuur en bijna alles wat er in een woning thuis hoort.

Een opstalverzekering dekt echter je woning zelf, het gebouw waarin je woont. Denk aan bijvoorbeeld je gevel, veranda of kozijnen.

Daarnaast ben je ook verzekerd voor bijvoorbeeld barsten of breuken in buitenmuren als gevolg van natuurgeweld. Mocht er bij inbraak schade aan je woning ontstaan zoals bijvoorbeeld geforceerde ramen of deuren, dan is dit ook gedekt door de opstalverzekering.

Woonverzekering

Er zijn vele tientallen verzekeringen af te sluiten, het is dan ook te begrijpen dat het soms verwarrend kan zijn welke verzekering voor je relevant is en welke niet. Voor je woning is hier een handige oplossing voor. De woonverzekering is een verzameling van alle verzekeringen voor je woning.

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Hierdoor zijn niet alleen de spullen in je woning maar ook je woning goed verzekerd. Door de twee verzekeringen te combineren in de woonverzekering kan je een scherpere premie krijgen.

Als je aparte verzekeringen hebt afgesloten, kan het zijn dat bepaalde zaken dubbel verzekerd zijn. Door te kiezen voor een woonverzekering in plaats van losse verzekeringen voorkom je dus dat je dubbel verzekerd bent. Dit kan zorgen voor nog meer premievoordeel.

Welke dekkingen zijn er mogelijk?

In een woonverzekering zit meestal de meest ruime dekking voor wat je woning betreft. Onder de inboedelverzekering zijn zaken als meubilair, inventaris maar ook de kosten voor bekleding van muren en plafond gedekt in geval van bijvoorbeeld brand.

De woning zelf is ook gedekt. In geval van bijvoorbeeld storm hoef je dus geen zorgen te maken om de schade aan je ruiten of de buitenmuren.

Je hoeft per incident slechts een melding te maken: Je woonverzekering regelt de afwikkeling van je schade dan verder. In geval van bijvoorbeeld inbraak hoeft je dus geen aparte melding te maken voor de goederen enerzijds en inbraakschade anderzijds. Dit bespaart je veel tijd en moeite.

Reisverzekering

Om met een gerust hart op reis te gaan is het handig om een reisverzekering af te sluiten. Hierdoor zijn je spullen verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. Je kunt zelf kiezen of je per vakantie een verzekering wilt afsluiten of een doorlopende reisverzekering kiest.

Wat is er gedekt door de reisverzekering?

Je reisverzekering is geldig als je op vakantie gaat en dekt alles wat je aan bagage meeneemt. Denk hierbij aan zaken als kleding, camera of laptop maar ook je zakgeld.

Het kan zijn dat er voor speciale objecten aanvullende verzekeringen vereist zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval voor ski accessoires of speciale foto of film apparatuur. Het is ook mogelijk om je reisverzekering te combineren met een annuleringsverzekering. Als je dan, om welke reden dan ook, niet meer op vakantie kunt of wilt krijgt je je reissom vergoed.

Wat is een doorlopende reisverzekering?

Als je twee keer of vaker per jaar op vakantie gaat kan het voordeliger zijn een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Een doorlopende reisverzekering loopt het gehele jaar door, ongeacht of je op vakantie gaat of niet. De kosten hiervoor zijn vaak gelijk aan de prijs voor circa twee vakanties, je zult dus niet veel meer betalen.

Bijkomend voordeel is wel dat je niet voor elke vakantie opnieuw een verzekering hoeft af te sluiten. Dit scheelt je niet alleen veel tijd en moeite, maar ook de kosten die je betaald als u een nieuwe verzekering afsluit.

Rechtsbijstandverzekering

We sluiten bijna elke dag wel een overeenkomst af, vaak onbewust en soms ook wel bewust. Als er een geschil ontstaat over een van deze overeenkomsten kan het handig zijn om juridische bijstand te krijgen. Een rechtsbijstandverzekering bescherm je tegen de hoge kosten van juristen en advocaten.

Waarvoor heb ik bijstand nodig?

Een rechtsbijstandverzekering kan je gebruiken als je juridische hulp nodig hebt. Dit kan betrekking hebben op een aankoop die je hebt gedaan of een meningsverschil met je werkgever.

Er zijn verschillende modules waar je gebruik van kunt maken. Over het algemeen is er naast de basisdekking een aparte module voor werk en inkomen, belasting en overheid of verkeerszaken. Je kies zelf voor welke rechtsgebieden je de dekking wilt afsluiten.

Wat doet mijn verzekeringsmaatschappij voor mij?

Als je in een juridisch conflict betrokken raakt is het belangrijk om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Deze adviseert je wat je het beste kunt doen en welke stappen je moet ondernemen. Het is niet mogelijk om zelf direct een advocaat of jurist in te schakelen en de kosten hiervan te declareren.

De juristen van je verzekeringsmaatschappij verzorgen dit voor je. In eerste instantie proberen ze door bemiddeling en onderhandeling de zaak onderling op te lossen.

Mocht dit niet lukken? Dan voert de verzekeringsmaatschappij namens jou de zaak. Indien hiervoor een advocaat vereist is, dan regelt de maatschappij dit voor je.

Overlijdensrisicoverzekering

We staan er niet elke dag bij stil maar het is verstandig om maatregelen te nemen voor na je overlijden. Er zijn veel verzekeringen die je kunt afsluiten om je nabestaanden niet achter te laten met hoge kosten of andere zakelijke ongemakkelijkheden. Een overlijdensrisicoverzekering is hier een van.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten om bij je overlijden een bepaald bedrag uit te keren. Vaak wordt dit bedrag aan nabestaanden uitgekeerd om bijvoorbeeld bepaalde lasten te betalen als je er niet meer bent.

Het is echter ook mogelijk om een geldverstrekker als begunstigde aan te merken. In dat geval zal bij je overlijden de schuld aan de geldverstrekker afgelost worden door de uitkering van je verzekering. De verzekering wordt dan vaak voor bepaalde tijd afgesloten, meestal gelijk aan de looptijd van je krediet. De hoogte van de uitkering is dan gelijk aan de kredietsom.

Zakelijke overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je altijd af als natuurlijk persoon. Het is wel mogelijk om een zakelijke bestemming voor de uitkering bij je overlijden aan te geven.

Veel ondernemers sluiten een overlijdensrisicoverzekering af voor de zakenpartner. Mocht een van de twee partners komen te overlijden, dan kan krijgt de ander een bedrag uitgekeerd. Het is dan de bedoeling om met dit bedrag de aandelen van de overledene over te kunnen kopen, zakelijke verplichtingen te voldoen of de onderneming zelfstandig te kunnen blijven voortzetten. Deze vorm van de overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel de compagnonverzekering genoemd.

Uitvaartverzekering

Als je komt te overlijden wilt je je nabestaanden natuurlijk niet achterlaten met hoge kosten voor je uitvaart. Je kunt hiervoor een uitvaartverzekering afsluiten.

Je uitvaartverzekering zal bij je overlijden de kosten voor je uitvaart dekken zodat je nabestaanden hier geen omkijken naar hebben.

Vergoeding door uitvaartverzekering


De dekking van een uitvaartverzekering kan per verzekeringsmaatschappij verschillen. Het uitgangspunt is echter wel gelijk, de kosten voor je uitvaart. Hieronder vallen veel zaken zoals een kist, een rouwauto, de kosten voor een dienst, mortuariumkosten en rouwkaarten.

Het maakt niet uit of je voor een crematie kiest of een begrafenis wenst. Vaak is het mogelijk om via je verzekeringsmaatschappij een begeleider te krijgen. In de moeilijke tijd zal deze de nabestaanden bijstaan en de uitvaart begeleiden, zowel praktisch als administratief.

Verschil tussen uitkering in kapitaal en natura


Je kiest zelf hoe je verzekerd wilt zijn. De uitvaartverzekering kan uitkeren in natura maar ook in kapitaal.

Als je kiest voor natura dan zullen alle diensten en goederen voor je verzorgd worden op kosten van de verzekeringsmaatschappij. Je geeft zelf aan welke diensten of goederen je wenst en hoeft geen rekening te houden met stijgende prijzen of belasting over een uitkering.

Bij een uitkering in kapitaal wordt er door de verzekeringsmaatschappij een bepaald vastgesteld bedrag contant uitgekeerd. Dit bedrag is vrij te besteden door de begunstigde die zelf de gewenste diensten of goederen kan aankopen. Een uitvaartverzekering met kapitaal uitkering is wat dat betreft sterk gelijk aan een overlijdensrisicoverzekering

Zorgverzekering

Goede zorg kost veel geld, de kosten voor onze zorg nemen dan ook jaarlijks toe. Een simpel consult bij de huisarts kan al snel meer dan 50 euro kosten, zonder eventuele medicijnen. De kosten voor een ziekenhuisbezoek liggen zelfs vele malen hoger. Een goede verzekering is dus erg belangrijk.

Voor welke zaken ben ik verzekerd?

De zorgverzekering bestaat uit twee delen, een basisverzekering en aanvullende verzekeringen.

De basisverzekering is wettelijk verplicht gesteld door de overheid. Dit is gedaan omdat de kosten voor medische ingrepen kunnen oplopen tot vele duizenden of tienduizenden euro’s. Om te voorkomen dat mensen in financiële moeilijkheden raken door deze kosten is een verzekering verplicht gesteld.

In de basisverzekering zitten basisdiensten als huisarts, spoedeisende hulp en ziekenhuisbehandelingen.

In de aanvullende verzekeringen kan je kiezen voor bijvoorbeeld een tandartsverzekering of fysiotherapie.

Wat is zorgtoeslag?

Je bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Als je weinig inkomen hebt kan je van de overheid een tegemoetkoming krijgen in de kosten van je zorgpremie. Je ontvangt dan elke maand een bijdrage op je rekening gestort. Afhankelijk van je inkomen kan deze bijdrage oplopen tot wel 70% van je basisverzekering.

Je ontvangt geen extra zorgtoeslag voor aanvullende verzekeringen. Het is je eigen verantwoordelijkheid om je zorgtoeslag te gebruiken voor je zorgpremie.

Als je voor een langere tijd geen zorgpremie voldoet, krijg je een verplichte verzekering opgelegd door de overheid. Je betaalt hiervoor dan een hogere premie doordat je premie verhoogt wordt met een bestuurlijke boete. Je zorgtoeslag zal in dat geval worden ingehouden.

Meer soorten verzekeringen volgt op deze pagina

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *