Een startkapitaal voor eigen bedrijf lenen? Dit zijn de beste mogelijkheden.
Heb jij altijd al de droom gehad om je eigen bedrijf te starten? Of ben je al een eindje op weg maar je hebt moeite met het financieren van je bedrijf? Je bent zeker niet de enige.
Nieuwe bedrijven draaien vaak in het eerste jaar verlies, omdat het lastig kan zijn om bijvoorbeeld aan een zakelijke lening te komen als starter. Maar maak je geen zorgen, vandaag gaan wij je uitleggen hoe je toch aan genoeg starterskapitaal komt zonder aan veel moeilijke en onmogelijke eisen te moeten voldoen!
Wat is startkapitaal?
Eigen bedrijf beginnen? Jij hebt natuurlijk al een fantastisch concept voor de opstart van je nieuwe bedrijf, alleen het enige wat je nog nodig hebt is wat geld om de opstart van je bedrijf ook daadwerkelijk te realiseren. Dit geld wordt je startkapitaal genoemd.
Dit startkapitaal kan van verschillende plekken afkomstig zijn, aangezien een groot deel van de startende ondernemers niet genoeg geld op zijn of haar eigen rekening heeft staan om de opstart van de onderneming te financieren. Het is dan ook mogelijk om startkapitaal te lenen van verschillende bronnen.
Startkapitaal lenen bij je huisbank
Wanneer je als starter wilt gaan lenen, denk je waarschijnlijk meteen aan de bank waar je al met je privérekening bent aangesloten. Denk aan de Rabobank, de ABN Ambro of de ING. Zij bieden inderdaad bedrijfskrediet aan en het is begrijpelijk dat het fijn voelt om te werken met een bank waar je al een tijdje mee samenwerkt.
Het nadeel hiervan is helaas dat banken het businessplan van een startende onderneming soms te risicovol vinden. Het is daarom voor hen belangrijk dat je zelf ook een groot deel financiert. Daarnaast kunnen er vaak maanden voorbijgaan voordat je überhaupt hoort of je in aanmerking komt voor een kredietverstrekking. Kortom, geduld is hier van groot belang.
Elders je startkapitaal vandaan halen
Uiteraard is je huisbank nog steeds een goede optie om geld te lenen, ook op zakelijk niveau. Maar je kunt het ook anders aanpakken. Er zijn namelijk zeker manieren die makkelijker, efficiënter én sneller zijn, zodat jij als een speer met je bedrijf kunt beginnen. Hier staan een paar van die mogelijkheden op een rijtje.
Crowdfunding
Crowdfuning is zo’n manier. Hierbij zet iemand eigenlijk een lening uit en meerdere mensen financieren deze dan samen. Deze mensen lenen vaak ongeveer 100 tot 1000 euro uit per keer en wanneer veel mensen dit tegelijkertijd doen, kun je als ondernemer met een goed starterskapitaal beginnen.
Het is een manier die steeds populairder wordt omdat het een goed alternatief biedt voor MKB-financieringen.
Crowdfunding vindt plaats zonder tussenpersonen via online platforms. Daar zijn er verschillende van te vinden op het internet. Als ondernemer heb je daar direct contact met de investeerders die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw startende onderneming.
Om succesvol te zijn met Crowdfunding is het wel belangrijk om een goede crowdfunding-campagne te hebben. Met zo’n campagne is het belangrijk om niet alleen de cijfers en de professionaliteit van jouw onderneming te laten zien, maar ook de waarde die jij toevoegt met je bedrijf.
Waarom moeten de investeerders bij jouw campagne nét iets langer stilstaan dan bij de rest van de campagnes? Waarin kun jij je onderscheiden? Zorg dat je je hierin goed verdiept zodat je de meeste kans maakt op een succesvolle campagne.
Informal investors
Deze informal investors, ook wel particuliere investeerders genoemd, zijn meestal ondernemers die zijn of haar succesvolle onderneming hebben verkocht. Met dat kapitaal willen ze investeren in ondernemingen die een startkapitaal nodig hebben, ondernemingen zoals die van jou. Perfect dus!
Maar naast dat zo’n ‘business angel’ jouw bedrijf financiert, biedt hij of zij vaak ook kennis, ervaring en contacten die waardevol kunnen zijn voor jouw onderneming. Deze investering gaat dus verder dan alleen het financiële aspect.
In ruil hiervoor wil een informal investor vaak een klein aandeel in het bedrijf. Hij of zij wordt dan mede-eigenaar en neemt voor de beginnende ondernemer de rol in van coach zodat het bedrijf zoveel mogelijk succes behaalt in een zo’n kort mogelijke tijd.
Deze investors zijn uiteraard zeer interessant als je behoefte hebt aan wat hulp naast de financiële steun, maar hun betrokkenheid kan ook een keerzijde hebben. Je moet namelijk wel openstaan voor de vaak duidelijke mening van deze particuliere investeerders. Het is daarom handig een investor te vinden die de weg weet in jouw branche en met jouw doelgroep, zijn of haar expertise sluit dan aan bij jouw onderneming.
Uiteraard is de klik tussen jullie twee ook zeer belangrijk, jullie gaan immers een partnerschap aan. Dit is iets om goed over na te denken en niet een keuze die je in één dag maakt.
Geld lenen van familie en vrienden
Als je het toch nog een grote stap vindt om zoveel kapitaal te lenen bij een investeerder of de bank, kun je natuurlijk altijd naar je familie en vrienden stappen. Vroeger noemde men dit de ‘tante Agaath-lening’, vernoemd naar een fictieve suikertante. Nu noemt men het vaak een ‘durfkapitaalrekening’. Want zoals je misschien wel kunt bedenken, aan deze vorm van lenen kleven niet de minste risico’s.
Het is ontzettend belangrijk om bij deze vorm van lenen goede afspraken te maken. Het inschakelen van een juridisch adviseur is hierbij een goede optie zodat er zo min mogelijk onduidelijkheid ontstaat. Bespreek dingen zoals, hoe moet de lening afgelost worden?
Ben je je familieleden een rente verschuldigd? Wanneer moet de lening uiterlijk terugbetaald zijn? Wanneer er niet goed over deze dingen wordt nagedacht, kunnen er grote problemen ontstaan.
Kredietverleners
Deze laatste optie is misschien wel de manier waarmee jij als ondernemer de meeste kanten op kunt. Bij kredietverlening zie je alle mogelijke soorten zakelijke leningen met allemaal verschillende voorwaarden en benodigdheden. Dat zorgt ervoor dat er altijd wel een lening tussen zit die perfect geschikt is voor jouw startende onderneming.
Hier bij MKBFlexibelKrediet.nl bieden wij drie verschillende zakelijke kredietverleners aan die jouw startkapitaal kunnen financieren. Vooral voor starters is de Kredietcheck lening een goede optie. Binnen drie minuten heb je de online check gedaan en zie je of je in aanmerking komt voor deze zakelijke lening van minimaal 10.000 euro.
Je kunt ook bij Qeld terecht als starter. Hier leen je vanaf 1.000 euro.
Dus startkapitaal voor eigen bedrijf lenen? Kies dan voor één van onze zakelijke kredietverleners en begin zo snel mogelijk met de opstart van jouw onderneming!